Juryrapport Nationale Fotowedstrijd 2018 ‘Jouw kerk in beeld’


De Interkerkelijke Commissie Geldwerving (ICG) stelde een jury aan die de inzendingen beoordeelde van de door de ICG uitgeschreven Nationale Fotowedstrijd 2018 ‘Jouw kerk in beeld’ in het kader van de Actie Kerkbalans 2018.

De jury is aangenaam getroffen door het grote aantal inzendingen. De jury hoopte, naar aanleiding van het thema, op foto’s over het kerkelijk leven, foto’s die een visie op de kerk en kerk-zijn weergeven en die daarbij natuurlijk ook van goede technische kwaliteit zijn.

Een goede foto is volgens de jury een foto die je eerst treft, om pas daarna het bijschrift te lezen, maar er mag wel een verhaal in zitten: is het verhaal meer dan alleen het plaatje? Een foto moet verder op maximaal maar ook op minimaal formaat goed zichtbaar zijn.

Tussen de inzendingen was veel verscheidenheid te zien, zoals dat ook tussen kerken het geval is. Het was moeilijk kiezen. Tussen de foto’s zaten schitterende plaatjes van kerkgebouwen, vaak technisch heel goede foto’s. Daarnaast waren er ook veel foto’s die een verhaal vertelden, maar technisch van mindere kwaliteit bleken. De jury dankt iedereen voor zijn of haar inzending, ze zijn allemaal met veel plezier bekeken!

(Klik op de foto's voor een grote weergave in een nieuw tabblad.)


Winnaars

Kinderen

Op de eerste plaats in de categorie Kinderen eindigde de foto van Pam Buijsrogge. Pam is tien jaar en fotografeerde de Geerteskerk in Kloetinge. Ze schrijft: “Deze foto is van toen er sneeuw viel. Je zag het al door de ramen tijdens de kerkdienst. Het is dan lastig om te luisteren. Daarna mochten we naar buiten. De mensen die naar buiten kwamen zeiden heel veel aaaaaa en wauw als of ze de kerk voor het eerst zagen. Vond ik best een beetje vreemd. Maar toen ik deze foto nam en later eens goed bekeek, omdat mama zei wat heb je een mooie foto gemaakt, zag ik wel wat ze bedoelde.”

Deze foto was unaniem de favoriet van de jury in deze categorie. “Een koude buitenkant, met warme binnenkant’, aldus de jury. Deze sprookjesachtige foto laat diepte zien, is goed getimed door het moment van sneeuwval. De jury noemt het een opmerkelijk beeld voor iemand van deze leeftijd en goede compositie. Uitermate geschikt voor bijvoorbeeld een kerstkaart namens de kerk, vindt de jury.

 

Jong Talent

In de categorie Jong Talent won Iris van den Berg uit ’s Gravenzande. Samen met haar jeugdgroep bedacht en maakte ze deze foto. “Met deze foto willen we het geloof als een avontuur uitbeelden. Iedereen gaat een andere weg en maakt andere keuzes (kiest een ander pad). Ook op het gebied van geloof…” Ook in deze categorie koos de jury unaniem. “We waarderen deze foto doordat het een uitgedacht concept is. Er is een verhaal, dit gaat over samenzijn, avontuur en de verschillende aspecten van de kerk.” De jury vindt dat deze foto nieuwsgierig maakt naar het verhaal. Een creatief doordacht concept!

 

Volwassenen

In de categorie ‘Volwassenen’ was het moeilijker besluiten voor de juryleden. Ze vroegen zichzelf af: gaan we voor een foto die technisch goed in elkaar zit, of een foto met een sterke uitdrukking van het verhaal of belevenis van de kerk? Na lang wikken en wegen besloot de jury een top drie samen te stellen, omdat een aantal foto’s toch een eervolle vermelding verdient.
De winnaar in deze categorie is geworden Gerrit te Vaarwerk uit de St. Josephparochie in Lochem. Voor Gerrit markeert deze foto ontroering, een ‘beweging’ die je als kerk ook wilt maken. De jury koos deze foto vanwege de inhoud en het beeld. Je ziet aandacht en tederheid. Beide generaties zijn erg geconcentreerd bezig, in een handeling die voor velen bekend zal zijn. Het laat toekomst zien voor de kerk en generaties komen samen.

 

Op plaats twee eindigde de foto van Trijntje Heide. “Mijn kerk in beeld begint bij een doopdienst. Dat is vaak je eerste aanraking met je gemeente waar je bij hoort. …”. Deze foto spreekt de jury aan, ze ziet tederheid en textuur. Het markeert een van de kruispunten in het leven waarbij de kerk betrokken is.

 

Op de derde plaats is geëindigd de foto van Han Hilderink. Op de foto een doopplechtigheid in de Bonifatiuskerk Veltmaat in Haaksbergen. “Het water in de doopvont, waarin een prachtig glasin-loodraam weerspiegelt. Ook de zilveren schelp op de voorgrond weerspiegelt de kleuren van het raam.” De jury complimenteert deze foto om techniek, verbeelding en mystiek. Hoewel de foto weinig weergeeft, vertelt de foto heel veel. Een klein element met veel context.

 

Publieksprijs

Een vierde categorie van de fotowedstrijd is de Publieksprijs. De winnaar van deze prijs werd niet bepaald door de jury. Geselecteerde foto’s werden op de Kerkbalans Facebookpagina geplaatst, waar iedereen kon stemmen door een foto te liken. De foto met de meeste likes tijdens de Facebook live uitzending, werd de winnaar.

De winnaar van de publieksprijs is de foto van Nees Boele. Het is een foto van de Stefanuskerk in het besneeuwde Beilen.De jury bestond uit:
Dhr. Ramon Mangold, prijswinnend fotograaf, juryvoorzitter
Mw. Jacobine Geel, theologe, televisiepresentatrice en columniste
Dhr. Anton de Wit, hoofdredacteur Katholiek Nieuwsblad
Dhr mr. J.L.W.M. Zuijdwijk, voorzitter ICG, econoom Aartsbisdom Utrecht

U kunt hier het juryrapport als PDF bestand downloaden.