header

Hoe zorgt u ervoor dat mensen niet vergeten om te reageren op uw Kerkbalansbrief? Drie tips!

Hoe zorgt u ervoor dat mensen niet vergeten om te reageren op uw Kerkbalansbrief? Drie tips!

Blog van het campagneteam Kerkbalans

U heeft de brieven voor Actie Kerkbalans met zorg geschreven en brengt ze binnenkort mogelijk ook zelf langs bij uw kerkleden. Een flinke investering van uw tijd en aandacht, maar hiermee is uw werk nog niet afgelopen. Hoe zorgt u ervoor dat kerkleden in de drukte van alledag niet onbedoeld vergeten het formulier in te vullen of anders te reageren? Laat u inspireren door deze tips:

Tip 1. Zorg voor een goede timing

Kondig de start van Actie Kerkbalans aan in uw kerk-/parochieblad en benoem het tijdens de mededelingen in de dienst. Dit zet mensen op scherp en kondigt het versturen van de brieven aan. Zo weten kerkleden dat ze een brief/bezoek kunnen verwachten en kunnen ze alvast nadenken over wat de kerk voor hen betekent. Verstuur of breng de brief vervolgens op een vrijdag. Zo kunnen mensen tijdens het weekend het formulier of de acceptgiro invullen. Noem de daaropvolgende  zondag nogmaals dat de Actie is begonnen en tot wanneer er gereageerd kan worden of wanneer de antwoordkaart/acceptgiro wordt opgehaald.

Tip 2. Maak gebruik van de kracht van herhaling

Een boodschap moet minimaal drie keer gehoord worden voordat het landt. Alleen het versturen van de Kerkbalansbrief is daarom niet voldoende. Door de actie regelmatig in de kerk te noemen vergroot u de kans dat dat de boodschap blijft hangen en kerkleden actie gaan ondernemen. Let er wel op dat de boodschap niet steeds op dezelfde manier wordt gebracht. Herhaal het via verschillende kanalen en vanuit verschillende invalshoeken. Denk bijvoorbeeld aan:

-       Korte presentatie na de viering met hierin de plannen voor 2019 en visualisatie van de financiën met behulp van taartdiagrammen. Houd deze presentatie kort en krachtig. Stip een eventueel tekort in de financiën kort aan, maar focus op de plannen voor 2019. En geef mensen de gelegenheid om vragen te stellen na afloop.

-       Organiseer een thema-avond en ga met elkaar het gesprek aan over waarom de kerk voor u van waarde is. Zo benadrukt u het ‘waarom’ van Actie Kerkbalans en niet alleen de financiële noodzaak. Lees in deze blog waarom dit belangrijk is.

-       Plaats tijdens de actieperiode, maar ook door het jaar heen, berichten over Kerkbalans in het kerkblad. Noem de start van Kerkbalans en wanneer de actie eindigt. En plaats een bericht met een verhaal van een van uw leden over waarom de kerk voor hen van waarde is.

-       Plaats online banners op uw kerksite. Deze kunt u hier gratis downloaden.

-       In aanloop naar de campagne van 2019 onderzoekt Actie Kerkbalans wat volgens lokale kerken hun meerwaarde is voor kerkleden en voor de gemeenschap in de wijk, het dorp of de stad. U kunt de resultaten uit deze peiling gebruiken om binnen uw kerk het gesprek aan te gaan. De uitkomst van de peiling wordt 18 januari bekend gemaakt tijdens een persbijeenkomst. Houd onze website in de gaten voor het persbericht.

-       Besteed ook tijdens de preek aandacht aan Actie Kerkbalans. Bekijk ter inspiratie de preekschetsen in onze downloads.

-       Maak eens een filmpje waarin kerkleden vertellen over waarom de kerk voor hen van waarde is en toon dit op de website. Het is inspirerend om van medekerkleden te horen hoe zij hier over denken en het kan het gesprek tussen kerkleden aanwakkeren.

 

Tip 3. Maak het je kerkleden/parochianen zo makkelijk mogelijk

Door het ook in de kerk mogelijk te maken om op de brief te reageren maakt u het uw leden nog gemakkelijk om het in te vullen. Leg daarom een stapeltje formulieren, antwoordkaarten of acceptgiro’s in de koffieruimte en zorg voor een brievenbus waar dit ingeleverd kan worden. Zo kunnen mensen een nieuwe antwoordkaart, formulier of acceptgiro mee naar huis nemen of ter plekke invullen en inleveren.

Veel succes tijdens de actieperiode!

Deel dit nieuwsbericht