header

Inluiden

Geef Kerkbalans een klinkende start!

Ook dit jaar zijn we Kerkbalans in diverse plaatsen van start gegaan met een inluidmoment. Op zaterdag 20 januari 2018 om 13.00 uur hebben op verschillende plekken verspreid over het land de kerkklokken geklonken. Bij het inluiden zijn zoveel mogelijk Kerkbalans-vrijwilligers aanwezig. Want zij maken Kerkbalans mogelijk en dankzij Kerkbalans kunnen kerkgemeenschappen actief zijn. 

“Met het inluidmoment worden alle betrokkenen enthousiast gemaakt over wat de kerk kan betekenen. Niet alleen voor de kerkleden maar ook voor de buurt, wijk of stad. Een mooie motivatie voor Kerkbalans!” 

(Yvonne Teitsma, communicatieadviseur Protestantse Kerk Amstelveen – Buitenveldert)

De klokken luiden we niet zelf. Hiervoor vragen we bekende mensen die positief zijn over de kerk. Zo verzamelen we mooie verhalen van buitenstaanders over de waarde van de kerk en het belang van Kerkbalans. Dat zal de vrijwilligers goed doen. Met dit inluidmoment worden zij in het zonnetje gezet. Ook is het een praktisch tijdstip om hen, indien van toepassing, de benodigde materialen uit te reiken. Journalisten zijn ook welkom om verslag van deze aftrap van Kerkbalans te leggen.

Ook in uw plaats Kerkbalans inluiden?

Wilt u in uw plaats ook een inluidmoment organiseren? Dat kan! Download het stappenplan. Hierin leest u snel en duidelijk waar u aan moet denken en vindt u handige tips en bruikbare bestanden. Zo kunt u gemakkelijk in uw kerk Kerkbalans op een mooie manier inluiden! 

Waarom meedoen? Weinig inzet, groot effect!

- Een bekend persoon geeft positieve aandacht aan uw kerk.

- Aandacht van lokale en regionale pers voor de rol van uw kerk in de participatiesamenleving.

- Deel van groter geheel: 100 gemeenten die landelijk op hetzelfde moment Kerkbalans inluiden.

- Oppepper voor de vrijwilligers: samen Kerkbalans starten.

- Kans om mensen positief te motiveren om te geven voor hun lokale kerk.

 


 

Inluidmoment 2017: impressie

In Utrecht was het centrale inluidmoment voor 2017. Een recordpoging klokjesluiden onder leiding van de kinderclowns Ernst en Bobbie werd een groot succes.
Meer dan 350 kinderen en nog meer volwassenen waren aanwezig bij deze feestelijke opening.

Recordpoging inluiden 2017

Inluider in actie

 

Wie deden er mee?

Hieronder ziet een kaartje met stippen van de gemeenten en parochies die hebben meegedaan.

Deelnemers

 

 

 


 

Inluidmoment 2016

In 2016 luidden we Kerkbalans letterlijk in: van Groningen tot Maastricht klonk klokgelui. Dat gebeurde op de zaterdag voorafgaande aan de start van de Actie Kerkbalans. Sommigen van jullie waren hier al bij betrokken. De klokkenluiders waren bekende personen die in de pers aandacht vroegen voor het werk van de kerk. In de nieuwsberichten kunt u hier over lezen. Maar ook via de landelijke pers werd er aandacht geschonken aan het inluiden. 

Hieronder een verslag van de aftrap van Kerkbalans 2016 vanuit de Maria van Jessekerk in Delft, met Ad Sosef, coördinator Kerkbalans in het bisdom Rotterdam, en Paul van Geest, hoogleraar kerkgeschiedenis aan de Tilburg School of Catholic Theology. Klik hier of op de foto om de filmimpressie op Youtube te bekijken.

 Paul van Geest, hoogleraar, luidt de actie in vanuit de Maria van Jessekerk in Delft. Klik op de foto om de film af te spelen.