header

Nieuws

Onderdelen 31 tot 40 van totaal 55

per pagina
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6

Kerkbalans 2016: Het gebouw

Kerkbalans 2016: Het gebouw

De glazen zijn een afspiegeling van de Bijbel

Is een kerk slechts een gebouw om kerkdiensten in te houden? Zeker niet, als je ’t Maurits Tompot (63) vraagt, koster van de Sint-Jankerk in Gouda. “Dit gebouw moet op de Werelderfgoedlijst!”

Tompot is het wel gewend om een boom op te zetten over zijn geliefde Sint-Jan. Als koster geeft hij geregeld rondleidingen. Zijn verhalen draaien meestal om de zeventig glas-in-loodramen die deze kruiskerk omlijsten. “Ze vertellen het Bijbelverhaal van Johannes de Doper tot en met zijn onthoofding. Dóór dat verhaal heen is het leven van Jezus zelf geweven. Ik ontdekte dat dit een idee van Erasmus is dat hij opschreef in zijn Convivium Religiosum. Je blijft hier dingen ontdekken.”

Lees meer  
Luid de klokken voor Kerkbalans 2016: download het stappenplan

Luid de klokken voor Kerkbalans 2016: download het stappenplan


In 2016 gaat de actie Kerkbalans  op een nieuwe en bijzondere manier van start. Onder het motto ‘Kerkbalans inluiden’ wordt in meer dan tien steden en dorpen een oecumenisch startevenement georganiseerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een stappenplan. Dat stappenplan voor dit ‘inluid-moment’ is nu beschikbaar voor alle parochies en gemeenten die willen aansluiten bij ‘Kerkbalans inluiden’ en die hun eigen startevenement willen organiseren.

Lees meer  
Kerkbalans 2016: De gemeenschap

Kerkbalans 2016: De gemeenschap

‘Het kan niet zonder de gemeenschap’

De slogan van priester Anton ten Klooster (31) is: mogelijk maken. “Vieringen, dagjes weg, het openen van de kerk: de gemeenschap zorgt met elkaar dat het kan gebeuren.”

Volgend jaar bijvoorbeeld zijn de Wereldjongerendagen in Krakau, Polen. De jongeren uit de parochie van Ten Klooster zijn al druk in de weer om de reis te organiseren. “Ze moeten geld ophalen en praktische zaken regelen. Andere parochianen steunen hen daarbij, en tegelijk proberen ze nog meer jongeren enthousiast te maken om mee te gaan.” Hoewel de priester daar zelf niet direct bij betrokken is, vindt hij het mooi om te zien. “Met elkaar maken ze het mogelijk.”

Lees meer  
Waardevol inluidmoment Kerkbalans 2016

Waardevol inluidmoment Kerkbalans 2016

Hoe zorgen we voor een nog positievere sfeer rond Kerkbalans? Uit die vraag is het idee ontstaan om als Rooms Katholieke Kerk, Protestantse Kerk en Oud-Katholieke Kerk  Kerkbalans aankomend jaar letterlijk in te luiden. Op zaterdag 16 januari 2016 willen we om 12.00 uur door heel Nederland de klokken luiden voor de vrijwilligers van Kerkbalans. Zodat ze zich gesteund weten. De klokken luiden we niet zelf. Dat laten we doen. Door bekende Nederlanders die de waarde van de kerk zien en willen uitdragen. Behalve de vrijwilligers nodigen we ook journalisten uit om bij het inluidmoment aanwezig te zijn. Zo creëren we een manier om journalisten op een positieve manier over Kerkbalans te informeren. In dit artikel leest u hoe u in uw woonplaats een Kerkbalans-inluidmoment kunt organiseren. En wat het u oplevert als u dat zou doen. 

Lees meer  
Meer tijd om mee te doen aan wedstrijd beste folderontwerp Kerkbalans

Meer tijd om mee te doen aan wedstrijd beste folderontwerp Kerkbalans

De organisatie van de actie Kerkbalans schrijft dit jaar een wedstrijd uit: ze gaat op zoek naar het  folderontwerp dat het beste lokaal de Actie Kerkbalans kan promoten. Plaatselijke kerken kunnen meedoen door hun ontwerp voor 1 december  2015 in te dienen. De uiterste inzenddatum is aangepast zodat lokale kerken iets meer tijd krijgen om hun ontwerp aan te leveren. U kunt dus nog meedoen!

Lees meer  
Kerkbalans 2016: het sacrament de doop

Kerkbalans 2016: het sacrament de doop

‘Dat ik gedoopt werd, sprak voor zich’

Ze weet er zelf natuurlijk niets meer van, maar haar doop speelt nog steeds een belangrijke rol in het leven van Wil van der Veldt (58). “Het was het
begin van een leven vol geloof.”
“Ik kom uit een traditioneel rooms-katholiek gezin met zeven kinderen,” vertelt Wil. “Als je ’s morgens geboren werd, werd je ’s middags gedoopt – zo ging dat. De moeder lag nog in het kraambed en de vader ging samen met de peter en meter en eventueel oudere kinderen naar de kerk. Daar had hij dan
afgesproken met de pastoor en dan werd er gedoopt. Wij woonden dichtbij de kerk, dus dat moet lopend gegaan zijn.”

Lees meer  
Help uw gemeente financieel vooruit!

Help uw gemeente financieel vooruit!

Voor gemeenten van de Protestantse Kerk in Nederland organiseert de dienstenorganisatie opnieuw een uitgebreid programma voor de ondersteuning van de plaatselijke geldwerving.

Programma Ondersteuning Plaatselijke Geldwerving (OPG) 2015
Met het programma Ondersteuning Plaatselijke Geldwerving krijgt uw gemeente persoonlijke hulp bij het verbeteren van de geldwerving. Een professional van de dienstenorganisatie bekijkt samen met u wat er verbeterd kan worden. Vervolgens ontwikkelt u samen een plan van aanpak, toegesneden op uw situatie en waarmee u concreet aan de slag kunt. Uiteraard besteden we ook uitgebreid aandacht aan de actie Kerkbalans; voor veel gemeenten de belangrijkste bron van inkomsten. Maar ook andere vormen van geldwerving komen aan bod.

Lees meer  
Kerkbalans 2016: De Boodschap

Kerkbalans 2016: De Boodschap

‘De preek leerde me verder kijken’

“Ik zou de kerk echt missen als die er niet was,” vertelt de 31-jarige Gerda Sacré. Dat is niet altijd zo geweest. “Mijn moeder las wel voor uit de Bijbel, maar ik ben niet kerkelijk opgevoed.” Toch wilde Gerda op een dag de kerkdrempel overstappen.

Lees meer  
Wie maakt de mooiste en beste folder voor actie Kerkbalans 2016?

Wie maakt de mooiste en beste folder voor actie Kerkbalans 2016?

De organisatie van de actie Kerkbalans schrijft dit jaar een wedstrijd uit: ze gaat op zoek naar het  folderontwerp dat het beste lokaal de actie Kerkbalans kan promoten. Plaatselijke kerken kunnen meedoen door hun ontwerp voor 15 november  2015 in te dienen. Alle ontwerpen worden beoordeeld door een jury en de drie beste inzenders ontvangen een geldbedrag voor het laten drukken van hun folder!

Lees meer  
Fusieparochies kiezen voor uniforme aanpak Kerkbalans

Fusieparochies kiezen voor uniforme aanpak Kerkbalans

Veel fusieparochies kiezen na de fusie voor een uniforme aanpak van Kerkbalans, waarbij de uitvoering op de verschillende locaties hetzelfde is. Dat blijkt uit onderzoek dat jaarlijks wordt gedaan onder alle katholieke parochies in Nederland. Begin maart verscheen de Monitor Kerkbalans 2014. Deze Monitor wordt jaarlijks gemaakt door onderzoeksbureau Kaski op verzoek van de Interdiocesane Commissie Geldwerving (IDG) van de Nederlandse bisdommen.

Lees meer  

Onderdelen 31 tot 40 van totaal 55

per pagina
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6