header

Nieuws

Onderdelen 41 tot 50 van totaal 69

per pagina
Pagina:
 1. 1
 2. ...
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7

Kerkbalans lanceert campagnefilm 2016

Kerkbalans lanceert campagnefilm 2016

Vandaag, woensdag 13 januari, lanceert de Actie Kerkbalans haar campagnefilm voor 2016. Het is een korte film waarin de geïnterviewden uit vier eerdere filmpjes voorbij komen. Gerda, Anton, Wil en Maurits onderstreepten eerder in afzonderlijke interviews het belang van Kerkbalans. De campagnefilm is een compilatie en geeft daarmee een gevarieerd en breed beeld van het thema ‘Mijn Kerk Inspireert’.

Lees meer  
Nieuwe aanpak: Actie Kerkbalans wordt op zaterdag 16 januari letterlijk ingeluid!

Nieuwe aanpak: Actie Kerkbalans wordt op zaterdag 16 januari letterlijk ingeluid!

De Actie Kerkbalans, waarmee meerdere kerkgenootschappen jaarlijks een bijdrage vragen van hun leden, wordt dit jaar letterlijk ingeluid. Op zaterdag 16
januari worden in tenminste 15 steden -  verdeeld over de provincies - om twaalf uur de kerkklokken geluid. Het zijn bekende Nederlanders en/of
plaatsgenoten die in de deelnemende stad aan het ‘klokkentouw trekken’. Daarmee maken ze duidelijk dat zij het maatschappelijke belang van de Kerk onderstrepen en roepen ze op daarvoor bij te dragen.

Lees meer  
Vijf filmpjes beschikbaar voor Actie Kerkbalans 2016

Vijf filmpjes beschikbaar voor Actie Kerkbalans 2016

Voor de Actie Kerkbalans 2016 heeft het campagneteam maar liefst vijf filmpjes laten maken om het belang van Kerkbalans nog eens extra te onderstrepen. Het gaat om vier filmpjes waarin twee mannen en twee vrouwen vertellen wat de kerk voor hen betekent. Ze leggen ieder een eigen accent. Zo vertelt de eerste over de boodschap van het geloof en de anderen over de doop, de gemeenschap en het gebouw. Het vijfde filmpje biedt een compilatie van de eerste vier.

Lees meer  
Folderwedstrijd Kerkbalans 2016: veel inzendingen van hoge kwaliteit

Folderwedstrijd Kerkbalans 2016: veel inzendingen van hoge kwaliteit

Op de oproep van de Interkerkelijke Commissie Geldwerving om originele folders in te zenden voor de wedstrijd “wie maakt de beste Kerkbalansfolder” is door veel gemeenten en parochies enthousiast gereageerd. Bijna negentig inzendingen, vaak van hoge kwaliteit, worden momenteel beoordeeld door de jury. Een selectie van twaalf inzendingen kan hier al worden bekeken.

Lees meer  
Kerkbalans 2016: Het gebouw

Kerkbalans 2016: Het gebouw

De glazen zijn een afspiegeling van de Bijbel

Is een kerk slechts een gebouw om kerkdiensten in te houden? Zeker niet, als je ’t Maurits Tompot (63) vraagt, koster van de Sint-Jankerk in Gouda. “Dit gebouw moet op de Werelderfgoedlijst!”

Tompot is het wel gewend om een boom op te zetten over zijn geliefde Sint-Jan. Als koster geeft hij geregeld rondleidingen. Zijn verhalen draaien meestal om de zeventig glas-in-loodramen die deze kruiskerk omlijsten. “Ze vertellen het Bijbelverhaal van Johannes de Doper tot en met zijn onthoofding. Dóór dat verhaal heen is het leven van Jezus zelf geweven. Ik ontdekte dat dit een idee van Erasmus is dat hij opschreef in zijn Convivium Religiosum. Je blijft hier dingen ontdekken.”

Lees meer  
Luid de klokken voor Kerkbalans 2016: download het stappenplan

Luid de klokken voor Kerkbalans 2016: download het stappenplan


In 2016 gaat de actie Kerkbalans  op een nieuwe en bijzondere manier van start. Onder het motto ‘Kerkbalans inluiden’ wordt in meer dan tien steden en dorpen een oecumenisch startevenement georganiseerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een stappenplan. Dat stappenplan voor dit ‘inluid-moment’ is nu beschikbaar voor alle parochies en gemeenten die willen aansluiten bij ‘Kerkbalans inluiden’ en die hun eigen startevenement willen organiseren.

Lees meer  
Kerkbalans 2016: De gemeenschap

Kerkbalans 2016: De gemeenschap

‘Het kan niet zonder de gemeenschap’

De slogan van priester Anton ten Klooster (31) is: mogelijk maken. “Vieringen, dagjes weg, het openen van de kerk: de gemeenschap zorgt met elkaar dat het kan gebeuren.”

Volgend jaar bijvoorbeeld zijn de Wereldjongerendagen in Krakau, Polen. De jongeren uit de parochie van Ten Klooster zijn al druk in de weer om de reis te organiseren. “Ze moeten geld ophalen en praktische zaken regelen. Andere parochianen steunen hen daarbij, en tegelijk proberen ze nog meer jongeren enthousiast te maken om mee te gaan.” Hoewel de priester daar zelf niet direct bij betrokken is, vindt hij het mooi om te zien. “Met elkaar maken ze het mogelijk.”

Lees meer  
Waardevol inluidmoment Kerkbalans 2016

Waardevol inluidmoment Kerkbalans 2016

Hoe zorgen we voor een nog positievere sfeer rond Kerkbalans? Uit die vraag is het idee ontstaan om als Rooms Katholieke Kerk, Protestantse Kerk en Oud-Katholieke Kerk  Kerkbalans aankomend jaar letterlijk in te luiden. Op zaterdag 16 januari 2016 willen we om 12.00 uur door heel Nederland de klokken luiden voor de vrijwilligers van Kerkbalans. Zodat ze zich gesteund weten. De klokken luiden we niet zelf. Dat laten we doen. Door bekende Nederlanders die de waarde van de kerk zien en willen uitdragen. Behalve de vrijwilligers nodigen we ook journalisten uit om bij het inluidmoment aanwezig te zijn. Zo creëren we een manier om journalisten op een positieve manier over Kerkbalans te informeren. In dit artikel leest u hoe u in uw woonplaats een Kerkbalans-inluidmoment kunt organiseren. En wat het u oplevert als u dat zou doen. 

Lees meer  
Meer tijd om mee te doen aan wedstrijd beste folderontwerp Kerkbalans

Meer tijd om mee te doen aan wedstrijd beste folderontwerp Kerkbalans

De organisatie van de actie Kerkbalans schrijft dit jaar een wedstrijd uit: ze gaat op zoek naar het  folderontwerp dat het beste lokaal de Actie Kerkbalans kan promoten. Plaatselijke kerken kunnen meedoen door hun ontwerp voor 1 december  2015 in te dienen. De uiterste inzenddatum is aangepast zodat lokale kerken iets meer tijd krijgen om hun ontwerp aan te leveren. U kunt dus nog meedoen!

Lees meer  
Kerkbalans 2016: het sacrament de doop

Kerkbalans 2016: het sacrament de doop

‘Dat ik gedoopt werd, sprak voor zich’

Ze weet er zelf natuurlijk niets meer van, maar haar doop speelt nog steeds een belangrijke rol in het leven van Wil van der Veldt (58). “Het was het
begin van een leven vol geloof.”
“Ik kom uit een traditioneel rooms-katholiek gezin met zeven kinderen,” vertelt Wil. “Als je ’s morgens geboren werd, werd je ’s middags gedoopt – zo ging dat. De moeder lag nog in het kraambed en de vader ging samen met de peter en meter en eventueel oudere kinderen naar de kerk. Daar had hij dan
afgesproken met de pastoor en dan werd er gedoopt. Wij woonden dichtbij de kerk, dus dat moet lopend gegaan zijn.”

Lees meer  

Onderdelen 41 tot 50 van totaal 69

per pagina
Pagina:
 1. 1
 2. ...
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7