Onderzoek naar meerwaarde van lokale kerken in Nederland

 
 
In aanloop naar de campagne van 2019 heeft Actie Kerkbalans onderzocht wat volgens lokale kerken hun meerwaarde is voor kerkleden en voor de gemeenschap in de wijk, het dorp of de stad. Met een online peiling, die van10 oktober tot 31 december kon worden ingevuld, wilde Actie Kerkbalans dat in beeld brengen. Actie Kerkbalans is de gezamenlijke, jaarlijkse fondsenwerfactie van de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk in Nederland en de Oud-Katholieke Kerk.
Het onderzoek richtte zich in eerste instantie op organisatoren van Actie Kerkbalans, maar kerkleden werden ook van harte uitgenodigd de vragenlijst in te vullen.
 

Waardevol


De kerk is voor veel mensen van waarde. Voor Lieke Sies is vooral de hechte gemeenschap in haar kerk onmisbaar. “Toen mijn man en ik jaren geleden hierheen verhuisden, voelden we ons meteen thuis in deze kerk. Wat dat is, is moeilijk te omschrijven. Het tintelt hier.” De 72-jarige Lieke Sies is lid van de protestantse gemeente die samenkomt in de Grote Kerk van Neede. “Wanneer je het moeilijk hebt, merk je van alle kanten de oprechte betrokkenheid en hulp in praktische zin.”
Voor anderen het belangrijk dat de gemeenschap klaar staat voor de zwakkeren in de samenleving of dat het geloof samen gedeeld worden tijdens de zondagse vieringen. Zo zijn er tal van waardevolle elementen in de diversiteit aan geloofsgemeenschappen in Nederland. Actie Kerkbalans wil dat met de peiling laten zien.
 

Resultaat

De uitkomst werd op 18 januari 2019 bekendgemaakt tijdens de perspresentatie van Actie Kerkbalans, door Jan Schinkelshoek van de Interkerkelijke Commissie Geldwerving
 

Klik hier voor de presentatie Peiling Waarde van de Kerk!