header

Het succes van een startmoment

Het succes van een startmoment

Wilt u Actie Kerkbalans in uw kerk (ook) dit jaar een positieve start geven? En kunt u wel wat leuke ideeën gebruiken? Wij hebben een aantal mooie activiteiten verzameld die vorig jaar door kerken werden georganiseerd tijdens het landelijke startmoment. Laat u inspireren!

Startmoment

In voorgaande jaren luidden honderden kerken door heel Nederland hun klokken op de startdag  om 13.00 uur. Het is ieder jaar weer een eenvoudig maar effectief middel om aandacht te vragen voor Kerkbalans en de actieperiode in te luiden. U kunt het programma van de dag zo uitgebreid maken als u wilt. Van een bijeenkomst voor de vrijwilligers van Kerkbalans tot een speech door de klokkenluider. Dit stappenplan helpt u op weg.

Heeft uw kerkgebouw geen klokken?
Leuk zo’n inluidmoment met kerkklokken, maar wat als uw kerkgebouw geen klokken heeft? Werk dan samen met een kerk die ze wel heeft! Een mooi moment voor verbinding en lokale aandacht in de media. Zo gaven in Tubbergen de protestantse kerk en rooms-katholieke parochie het startsein voor Kerkbalans door samen de kerkklokken te luiden. En ook in Zoetermeer hielden de katholieke parochie en protestantse gemeente het startmoment gezamenlijk! 

BN’er

Heeft u een lokale bekendheid in uw regio wonen die de kerk een warm hart toedraagt? Wellicht kunt u hem/haar benaderen om de klokken dit jaar te komen luiden. Zo was Hoogleraar Kerkgeschiedenis Paul van Geest betrokken bij de aftrap van Kerkbalans vanuit de Maria van Jessekerk in Delft. Een mooie aanleiding voor de lokale én landelijke pers om langs te komen.

Youtube

Ook inspirerend: vorig jaar maakte de Hervormde Gemeente Rijssen dit filmpje rondom de Actie. Een mooie manier om actie kerkbalans onderdeel te maken van de kerk en gemeenteleden hierbij te betrekken. Op deze manier is kerkbalans niet alleen een geefvraag vanuit het kerkbestuur, maar wordt het belang uitgedragen door de leden/parochianen van uw kerk. Is dit ook iets voor uw kerk?

En Bisdom Rotterdam gaf parochies de mogelijkheid om filmpjes te maken voor op hun YouTube-kanaal. In de filmpjes vertellen penningmeesters, een coördinator Kerkbalans en anderen waarom het goed is om te geven voor je kerk, wat de kerk betekent, waarvoor er geld nodig is en waarom ze zelf ook een bijdrage geven. De filmpjes kunnen door de parochies op hun eigen website worden gezet en gedeeld via social media.

Betrokkenheid

Door alleen al te laten zien waar u mee bezig bent in de aanloop van de actieperiode kunt u meer betrokkenheid bij Kerkbalans genereren en zal de geefvraag minder onverwacht komen. Een voorbeeld hiervan is dit filmpje van de Protestantse Gemeente Hellevoetsluis. Het geeft een mooie indruk van de voorbereiding en laat de omvang van de actie zien. Én laat zien wie er als vrijwilligers bij betrokken zijn.

Meer weten over hoe u een startmoment in uw kerk kunt organiseren? Bekijk dan dit stappenplan! Doet uw kerk dit jaar ook mee met het inluidmoment? Laat weten dat uw kerk meedoet via ons online formulier!

Deel dit nieuwsbericht